Att se sina föregångare


"You MUST study the great actors! You must you must you must!"
- Robert Carnegie, PHW

Få tänker väl att man ska bli en stor ingenjör utan att ha studerat matte, eller en fantastisk nationalekonom utan att ha lärt sig hur länders ekonomiska ränte-och tulllägen påverkar import, konsumtion och sparande. Dock verkar många tro att agering på scenen mest handlar om att lära sig repliker och gå upp på scenen.

Jag gissar på att de flesta som läser den här bloggen är så pass insatta i teater att de vet att så är det inte. Visst, vem som helst kan väl gå upp på en scen och säga något. Men frågan är hur fångad publiken blir, är det äkta, tror vi på detta? Skådespelarträning är en lång process, där skådespelaren i fråga måste kunna ta in sin motspelare. I verkliga livet lyssnar vi mycket mindre på varandra än vad vi måste göra på scen. Skulle vi vara så känsliga i verkligheten som vi behöver vara på scenen, skulle vi fort förvandlas  till känslomässiga vrak. Men den lyhördheten fängslar på scenen, och får alla som tittar att glömma tid och rum. Förhoppningsvis.

Så om du påriktigt vill bli en bättre skådis kan citatet ovan vara till hjälp - see the greats. Studera dina favoriter, och gå tillbaka och se klassikerna. Människor som har förändrat skådespel. Människor som gjort några få filmer, men vars livsverk lever kvar och känns av alla.

Meryl Streep Spelar Margaret Thacher - och gör det superbt. Hon är en av mina absolut favoriter.


Kommentarer
Postat av: JustinaVeraMaria

I must, I must, I must! Jag läser, tar till mig och applicerar. ;)

2012-02-08 @ 23:12:55
URL: http://justineeiscalling.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0