Community theatre, eller amatörteater

Var och såg "Old lace and arsenik" på Santa Monica College i veckan som var. Föreställningar hade sina småroliga stunder, men mycket kändes överdrivet och väldigt teatraliskt.  Men det fick mig att tänka...

Studenterna på SMC är i många fall nya i teatern, en del har hållit på med teater på high school eller i så kallade community theatres, men de flesta har inte gått någon riktig teaterutbildning förrän de började på skolan. Så oslipade, men i de flesta fall entusiastiska och ivriga att lära.

I Sverige har vi ingen riktig motsvarighet till Community theatres. Amatörteatrar som drivs av erfarna männsikor, där öppna auditions hålls för alla som är intresserade. Där amatörer och professionella  och alla däremellan kan jobba tillsammans på projekt för att de tycker att det är roligt och för att de brinner för det. Där teatersällskap kan gästspela på riktiga scener utan att det kostar skjortan.

Vi behöver något liknande hemma. Teatrar som är öppna för allmänheten, inte bara som publik utan även som skådespelare, regissörer, dramatiker, scenografer - you name it!

Om någon känner till någon liknande teater hemma, låt mig i så fall veta.
För det är definitivt något som jag vill stödja.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0